2014. december 21., vasárnap

Kikiálthatnám a háztetőkről, akkor is titok maradna....

""A csendes emberek mindig figyelő emberek. A hallgató emberek mindig többet hallanak meg, mint a saját hangjuktól mámorosak.""

""A szavaknak nagy hibájuk, hogy mindenki mást ért alattuk. Először egyeztetni kell őket, mint a különféle órákat.""

""Az én titkomra hiába lesel. Kikiálthatnám a háztetőkről, akkor is titok maradna.""

Szepes Mária,

2014. december 17., szerda

...idővel belejön az ember.


""A gyűlölet a legfélelmetesebb, legmágikusabb hatalom, amely eddig a földön megjelent. Túlszárnyal és lebír minden más emberi gyöngeséget; az egyéni önzést, kényelemvágyat, halálfélelmet. izzásig korbácsolja a fanatizmust, tömeggé olvasztja az embert, s az a saját pusztulása árán is csak pusztítani akar.""

""Hosszú és különös tapasztalatokkal tele életem alatt megtanultam, hogy az embereket hagyni kell a maguk módján élni. Hiábavaló és téves erőlködés őket kierőszakolni abból, amit tapasztalniuk kell, mert akkor megkeresik maguknak másutt ugyanazt a helyzetet. Nem mondom, sok önuralom kell hozzá, tehetetlenül nézni, mint rohan valaki a vesztébe saját akaratából, minden figyelmeztetés ellenére... de idővel belejön az ember.""

Szepes Mária (Vörös Oroszlán)

2014. december 4., csütörtök

Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra...

""Örömöm sokszorozódjék a te örömödben. Hiányosságom váljék jósággá benned. Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.""

Weöres Sándor

Nem abban van az élet mértéke...

""Nem abban van az élet mértéke, hogy mekkorát tud kérdezni az ész, hanem abban, hogy milyen nagyot tud felelni a szív.""

/Charles Dupoint/

Gyere mellettem és légy a barátom....

""Mindenki meghallja, amit mondasz. A barátok meghallgatják, amit mondasz. A legjobb barátok meghallják azt is, amit nem mondasz ki. A barát olyan, aki ismeri a szívedben rejlő dallamot, vissza tudja azt neked énekelni akkor, ha te elfelejtetted.""

""Ne menj előttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és légy a barátom.""

 (A. Camus)

Bizonyos koron felül...

""Bizonyos koron felül már nem az a fontos, mit mondanak az emberről, hanem hogy ő mit tart saját magáról. Legbelül, négyszemközt, saját magáról. Ott, ahol semmiféle ripacskodással, semmilyen ledér mutatvánnyal nem lehet elkendőzni az igazságot. ""

(Rónay György)

...szeretnünk kell másokat...

""Ha répát akarunk, répát kell ültetnünk. Ha retket akarunk, retket kell ültetnünk. Ha szeretetet akarunk, szeretetet kell ültetnünk. Ha megértést akarunk, megértőnek kell lennünk. Ha megbecsülést akarunk, meg kell becsülnünk másokat. Ha azt akarjuk, hogy szeressenek minket, szeretnünk kell másokat.""
(Dan Millman)

Az igazi kincset...

""Az igazi kincset nem keresni, hanem észrevenni kell,
és akkor lesz a Te igazi kincsed, ha vigyázol rá,
és méltó helyet tudsz neki biztosítani a szívedben.""
(...)

...és cselekedj.

Könnyű mondani a bölcset,
tenni sokkal nehezebb.
Hallgass tehát, és cselekedj.

/Szepes Mária/

Az írás hatalmas eszköz...

""Az írás hatalmas eszköz. Idegenek szívét érintheted meg általa, fájdalmakat törölhetsz ki magadból, színt vihetsz mások életébe, és ugyanakkor bárkit megsemmisíthetsz vele egy pillanat töredéke alatt. ... Van bennem valami, amit írás vagy beszéd nélkül képtelen vagyok kiűzni magamból.. Anélkül, hogy újabb embereket ismernék meg, akik akár egyetlen szavukkal képesek megváltoztatni azt, amin addig éveken át képtelen voltam változtatni. Ha nekem segít, ki tudja. Talán Neked is.""

 Oravecz Nóra,

Inkább élek kemény, de valódi életet...

""Sok a fájdalom, de az öröm is. A kettő közötti feszültség adja az élet lényegét. Nem tökéletes a világ, de valóságos. Az illúzió nem helyettesítheti. Inkább élek kemény, de valódi életet, mint a hazugságok édes életét.""

 Karen Marie Moning

Érezted már?

""Ez a legnehezebb manapság, ugye tudod?… Hogy hiányzik – nem is a szeretet – hanem a jóság. Ha valaki jó hozzánk, hirtelen melegünk lesz. Érezted már?… Hogy átsuhan rajtad valami megnevezhetetlenül kellemes érzés. Sőt, meg is lepődsz, hogy ilyesmi van még egyáltalán. Egy jó szó, egy jó tett – és szinte megszédülsz…
Érezted már?""

Müller Péter

Csak az a szabad ember...

""A szabadság azt jelenti, hogy felelősséget vállalunk döntéseinkért, tetteinkért, saját életünkért.""
Irvin David Yalom

""Csak az a szabad ember, aki nem akar másnak látszani, mint aki, és aki valójában az is, akinek látszik.""
Willem Schippers