2014. július 28., hétfő

A karma 12 örök törvénye...

A szanszkrit karma szó cselekvést jelent. Minden gondolat, szó vagy cselekvés egy bizonyos rezgésnek felel meg az Univerzumban. Így tehát minden tettünk valamilyen következményt von maga után. Ha képesek vagyunk ezt a tényt integrálni, akkor megtalálhatjuk az utat a fejlődés felé, a környezetünkkel való kiegyensúlyozott és harmonikus élet felé.



Ok-okozat.
Bármi, amit az Univerzum felé küldünk, az visszatér hozzánk. Gondolj a szépre, gondolj jó dolgokra. Az optimizmus határozza meg életed, és ne okozz szenvedést a környezetedben lévőknek.

Ha szerelemre vágysz, akkor szeresd azokat, akikkel kapcsolatban vagy. Ha harmóniát szeretnél, légy megértő azokkal, akik téged körülvesznek.

A teremtés
Mindannyian az Univerzum részei vagyunk és mindannyiunkban megvan az isteni szikra, ami teremtő erővel ruház fel minket. Létre tudjuk hozni az életet. Megteremthetjük a szeretetet és a boldogságot. Mindez csak tőlünk, és a mindenkiben ott rejlő belső fénytől függ.

Az alázatosság
Mindaz amit elutasítasz, minden, amin görcsösen változtatni szeretnél, mindinkább csak kísérteni fognak. Minden rossz amit másokban látsz, a te gyengeségeid tükre lehet.

A fejlődés
Ahhoz, hogy fejlődni tudjunk és többek legyünk, mint ember, nem a környezetünknek kell megváltoznia. Nekünk kell változni. Ezeknek a változásoknak belülről kell indulniuk, majd egész lényünkkel át kell élnünk. Csak ezután keressük másokban a változást.

A felelősség
Ahogy a változás iránti vágyat vállaljuk, úgy a kudarcokat is vállalnunk kell. Legyen szó az akarva-akaratlan vétett hibákról vagy jellembeli hibákról, mindezeket el kell fogadnunk és föl kell vállalnunk, mielőtt arra a bizonyos változásra képesek lennénk, ami végül az életünket jobbá teheti.

Az összefüggés
Minden megtett lépésre és meghozott döntésre figyelni kell. Az Univerzumban minden összekapcsolódik. Minden egyes lépés egy másikhoz vezet, minden gondolat és tett valamilyen formában mindig befolyásolja a jövőnket.

A fókuszálás
Mikor az életvitelt meghatározó értékekről van szó, nem lehet ugyanakkor anyagi és spirituális értékekre is alapozni. Mint ahogy egy szolga sem tud két gazdát szolgálni.

Az önzetlenség
Anyagi és lelki képességeidhez mérten, merj jót tenni másokkal. Ha adsz, szívből adj, és ne várj viszonzást. Lelkedben örvendj a jó tetteknek és ne dicsekedj nagylelkűségeddel. Minden amit adtál, vissza fog térni hozzád ilyen vagy olyan formában.

Az itt és most
A most megélt pillanat megismételhetetlen. Ne hagyd, hogy kárba vesszen. Cselekedj és szeress most. Élj most. Minden pillanat értékes. Ne vesztegesd el.

A változás
Néha nem vagyunk tudatában hibáinknak. Ezért életünkben mindaddig visszatérnek a kellemetlen helyzetek, ameddig meg nem tanuljuk felismerni hibáinkat és változtatni rajtuk.

A türelem, jutalom
A jó dolgok azoknak jönnek, akik képesek várni rá. Tetteink következményei nem mindig mutatkoznak azonnal. A türelem egy erény, ami segít a tanulásban és a fejlődésben.

A jelentőség
Tetteid igazi értéke a belefektetett energiában és az azokat megalapozó pozitív gondolatokban áll. Tetteid jelentősége tehát abban van, ahogy átéled és megtapasztalod őket. Amit szeretetből viszel életedbe, az az egész Univerzumot inspirálja.

Egyed Zsuzsanna

2014. július 27., vasárnap

Szeretnék valamit mondani...


""Szeretnék valamit mondani.
 Valamit, amit talán még nem tud, de a K-paxiek képesek voltak felfedezni. Az univerzum tágul, aztán visszazuhan önmagába. Aztán megint tágulni kezd és ez a folyamat örökké tart. Amit nem tud... hogy amikor ismét tágulni fog, minden olyan lesz, mint most. Bármilyen hibát követ el a jelenben, soha nem szabadulhat meg tőle. Minden egyes tévedését újra meg újra át fogja élni. Örökké. Szóval azt tanácsolnám, hogy próbálja meg most jól csinálni, mert nem lesz több alkalma.""


K-PAX - A belső bolygó
Iain Softley

Nekem a szabadság kell...

""A lelkednek van egy része, amit bár lehet, hogy nem érzel mindig, de ott van. Olyan, hogy felkelsz, dolgozol, alszol, barátokkal vagy, szóval éled az életed, de semmi. Nem érzed, nem fáj.
Aztán történik valami, te meg összeroppansz. Azt hiszed, hogy nincs baj, aztán meg kiderül, hogy mégis. Mégis van mélypont, mégis van gyengeség, mégis van valami, ami fáj még akkor is, amikor azt gondolod, hogy minden a legnagyobb rendben. Néha csak sajogat, máskor meg beleőrülsz, annyira fáj.
Nem látod mindig, de vannak percek, amikor érzed. Érzed, hogy beleszakadsz, na olyankor semmilyen hit sem képes áttörni a fájdalmat, csak az, ha szembenézel vele.
Az érzésekkel. A fájdalommal, azzal, hogy mi bánt, és megéled, feldolgozod, átéled.""

"Nekem a szabadság kell. A levegő, a tér, hogy ne öljenek meg egyetlen pillantással, gondolattal, hogy ne érezzem azt, hogy nem jó az, ami vagyok. Még egyszer nem vagyok hajlandó elviselni azt, hogy háttérbe szorítsanak. Nem választok rosszul, most már nem fogok. Nem kell olyan, aki nem tisztel, nem becsül, és nem örül nekem, velem; minek kellene. Mit tudnék én kezdeni vele? Ám addig, amíg ilyen nincs, élvezem azt, ami vagyok, így nem is hiányzik senki. A mosolyt, az életet, amit nap, mint nap kiszínezek, és kérdés nélkül lepakolom magam elé, vigye akinek kell, nálam aztán van belőle bőven. Hiszen addig jó, amíg meg tudod találni magadban a gyereket, az idiótát, az őrültet, azt, aki a hétfő reggelt nem szürkének, hanem kávé nélkül is varázslatosnak látja."

/Oravecz Nóra/

„Mennyi idős lennél, ha nem tudnád hány éves vagy?”

„Mennyi idős lennél, ha nem tudnád hány éves vagy?”
Satchel Paige


1.Hajlamos vagy magányos remeteként élni
Mivel az idős lelkeket nem érdekli kortársainak törekvései és értékrendje, nem elégszik meg olyan barátokkal, akikhez nehezen kötődik. Ennek eredménye pedig… az, hogy az idős lelkek igen gyakran egyedül találják magukat. Az emberek egyszerűen nem vágják őket.

2.Szereted a tudást, a bölcsességet és igazságot
Biza… Noha ez nagyszerűnek és túlságosan nemesnek hangzik, de az öreg lelkek természetes vonzódást éreznek az élet értelmiségi oldala iránt. Az idős lelkek természetüknél fogva értik, hogy a tudás hatalom, a bölcsesség boldogság és az igazság szabadság – hát miért ne törekednének ezekre? Ezen törekvéseik sokkal jelentősebbek számukra, mint elolvasni a legújabb pletykát Kiszel Tündéről vagy a legfrissebb foci eredményeket.

3.Hajlasz a spiritualitás felé
Az érzelmesebb idős lélek természete érzékenyebb és szellemibb. Túllépve az ego mezsgyéjén, a megvilágosodás keresése, a szeretet és béke táplálása a fiatal testű Teréz anyák legfőbb buzgósága. Számukra ez a legokosabb és legígéretesebb időtöltés.

4.Megérted az élet mulandóságát
Az idős lelkeket gyakran foglalkoztatja nem csak saját, hanem a körülöttük levők mulandósága is. Ezért gyakran körültekintőek, néha csak maguknak élnek, ugyanakkor bölcsen diktálják életmódjukat.

5.Elmélkedő és önelemző vagy
Az öreg lelkek sokat agyalnak… mindenről. Azon képességük, hogy eltöprengenek és tanulnak saját és mások cselekedeteiből, életük legnagyobb tanítója. Az egyik, amiért az idős lelkek idősnek érzik magukat az, hogy gondolkodási folyamataik révén sok leckét tanultak és azon képességükből kifolyólag, hogy képesek csendben, óvatosan megfigyelni a körülöttük zajló eseményeket, óriási betekintéssel rendelkeznek az élet helyzeteibe.

6.Látod a fától az erdőt
Az idős lelkek ritkán vesznek el a haszontalan diplomák, előléptetések, oktondi állások és ablakméret képernyős tévék felszínes részletei között. Ők képesek az életet madártávlatból szemlélni, meglátni a legokosabb és legjelentősebb hozzáállást az élethez. Problémákkal találkozva, az idős lelkek időleges és múló fájdalomnak tekintik azokat, melyek pusztán a jövőbeli örömükhöz járulnak hozzá. Következésképpen, az öreg lelkek higgadt és stabil természetűek, az élethez való viszonyulásukból kifolyólag.

7.Nem vagy anyagias
Gazdagság, státusz, hírnév és vadi új iPhone… ezek csak untatják az idős lelkeket. Az idős lelkek nem látják értelmét az olyan dolgok után való epekedésnek, amelyeket könnyen elveszthetnek. Emellett nekik kevés idejük és érdekeltségük van a rövid életű dolgokra, minek okán ezek nem jelentősek vagy nem hoznak maradandó beteljesülést számukra az életben.

8.Furcsa, nehezen alkalmazkodó gyermek voltál
Nem minden esetben, de sok öreg lélek mutat különös, felnőttes jellegzetességeket fiatal korban. Őket sokszor titulálják „koraérettnek”, „introvertáltnak” vagy „lázadónak”, aki nem illik bele az átlagos viselkedési formák egyikébe sem. Ezek a gyerekek általában rendkívül kíváncsiak és intelligensek, sok dolgot értelmetlennek találnak, amit tanáraik vagy szüleik mondanak nekik, ezeknek pedig passzívan vagy akár agresszíven állnak ellen. Ha felnőttként tudsz beszélni gyerekeddel, minden bizonnyal egy öreg lelket dajkálsz.

9.Egyszerűen öregnek „érzed” magad
Annak, hogy belül idősnek tartod magad, vannak bizonyos érzékelési formái. Ezek általában az óvatosság, szellemi fáradtság, körültekintő türelem és páratlan nyugodtság. Sajnos ez néha zárkózottságnak és ridegségnek fogható fel.

Ahogy néhány idős ember fiatalnak érzi magát belül, ugyanúgy érezhetik magukat belül idősnek a fiatalok is.

Egyed Zsuzsanna

Tisztán és szabadon...

Elégek én ragyogva fényben,
Szétáradok az összeségben,
Magamat égbe ragadom,
Az ősi honba visszatérek
Tisztán és szabadon.

Komjáthy Jenő

Adj túl minden keserves sóhajon....

“Ha segíteni már nincs mód a bajon,
Adj túl minden keserves sóhajon.
Ki azon jajgat, ami megesett,
A régi bajhoz újat keresett.”

(William Shakespeare)

Szívemben ott van a Valóság...

""Minden helyén van a szívemben. 
Ott a Dolgok már tisztán, rendben. 
Hiába minden: átok, jóság! 
Szívemben ott van a Valóság.""

Juhász Ferenc

"Hatalmas erő a tiszta lelkiismeret!!" ""

""Fő, hogy az emberek megbecsüljék egymást és tiszta legyen a lelkiismeretük. Milyen jók lennének, ha esténként, lefekvés előtt végiggondolnák az aznapi eseményeket, s pontosan megállapítanák, hogy mit cselekedtek jól és mit rosszul. Mindennap akaratlanul is elhatároznák, hogy megjavulnak s ennek egy idő múlva valószínűleg meg is lenne az eredménye. Ezt a módszert mindenki kipróbálhatja, nem kerül semmibe és igazán hasznos.
Mert tanulja meg az, aki még nem tudja:
"Hatalmas erő a tiszta lelkiismeret!!" ""
Anne Frank

...élete már sosem lesz olyan, mint addig volt....

Mindenki életében van egy fordulópont. Egy olyan éles, tiszta pillanat, amikor az ember úgy érzi, mintha mellbe vágták volna, és teljes bizonyossággal, a kétség legkisebb árnyéka nélkül tudja, hogy élete már sosem lesz olyan, mint addig volt.
Julia Quinn

...nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk megváltoztatása nélkül...

“A világ amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk megváltoztatása nélkül.”
(Albert Einstein)

2014. július 26., szombat

Szenvedéseink tárgya: a HIÁNY. ...



A betegség megállni kényszerít. Töprengésre késztet. A sötétben tapogatózva, tétován kereső kezünk a létezés titkának dobogó szívére tapint.
A szenvedés titkára. A teljesség hiányának titkára.
De a boldogság és a teljesség titkára is. Mindannyiunk életében elérkezik a magányosság felismerésének pillanata.
 Amikor szenvedünk. Legyen bár csendesen sajgó vagy élesen ordító fájdalom a testünkben, vagy akár gondzakatoló kilátástalan jajkiáltás a lelkünkben, tudjuk: a szenvedésünkkel egyedül vagyunk. Aki szenved - magányos. És aki magányos - szenved. Szenvedéseink okát, okozóját nevezzük rossznak.
Rossz az, aki vagy ami szenvedést okoz. Ha merünk a rossz titkának mélyére nézni és nem elégszünk meg a kül-világra, a másokra hárítás - megoldást soha nem hozó - felszínes válasz-kísérleteivel, a valóság érinti meg a szívünket. Szenvedéseink tárgya: a HIÁNY. Valakinek vagy valaminek a hiánya. Vagy úgy, hogy volt, de most már nincs - akár elvesztettük, akár elvették - vagy úgy, hogy másoknak van, de nekem nincs. Minden szenvedésünk mögött a hiány, a nincs, a nemlét áll. Ezért van az, hogy a szenvedést megosztani nem lehet. Mert a hiányt, a nincset, a nemlétet nem lehet átadni, vagy átvenni. Mert nincs. Ezért van az, hogy a szenvedésben mindig egyedül vagyunk.
Saját szenvedésünk magánybazártságának tragikumát még mélyebben éljük meg, amikor mi toporgunk a másik szenvedésének partján. Segítenénk, de nem lehet. Átvennénk, de tehetetlenek vagyunk: a hiányt, a nincset nem vehetjük át. Megoszthatatlan. Átadni, átvenni csak azt lehet, ami van. A rossz titka az, hogy nincs. Hisz éppen az a rossz, hogy valaki vagy valami nincs, aki vagy ami - szerintünk - kéne, hogy legyen.

Biegelbauer Pál: A hiány

2014. július 21., hétfő

A tudatosság elérése...

A tudatosság elérése...


A tudatosság első lépése, hogy ebben a poláris világban megkeressük az egységet. Ehhez először is az ítélkezést kell elfelejteni, és leszűkíteni a dolgokat egy ugyancsak poláris, de mégis alapvetően két egységre: a tudásra és a nemtudásra. Ekkor száműzzük a gondolkodásunkból a jó és a rossz felosztását, hiszen tudjuk, hogy ezek csak a mi megítélésünk termékei. Viszont azzal is tisztában vagyunk, hogy a tudás-nemtudás felosztása objektív. Minden, amit eddig rossznak, hibásnak, helytelennek ítéltünk, azt átértékelhetjük, hogy csak azért olyan amilyen, mert nem volt mögötte tényleges tudás. Nem rosszul csináltam egy dolgot, csak nem volt kellő ismeretem róla. Egy ilyen felismerésből megtanuljuk azt, hogy így nem helyes, és próbálok egy másik alternatívát végigvinni. A nemtudás tehát az információ, illetve a tapasztalat hiányából fakad. A nemtudás alapja a tudatlanság, ami a tudatosság ellentétpárja....

""Ha a világban körülnézünk, számtalan öntudatlan embert látunk, akik nincsenek tisztában saját magukkal, környezetük működésével, saját céljaikkal, nem tudják honnan jöttek, és merre tartanak. Nem ismerik a személyiségüket, és hagyják, hogy érzelmeikkel, gondolataikkal azonosulva ezek irányítsák őket, nem pedig fordítva.""

A tudatosság pont ennek a viszonyulásnak az ellentétét hordozza magában. Egy tudatos ember nem ítélkezik, csak megfigyel és kijelent, dacára annak, hogy tisztában van a dolgok polaritásával. Tisztában van a tudás-nem tudás kettősségének állapotával, és el is fogadja azt.
Fix nézőpontok helyett lehetőségek sorozatát látja az életben. Nem, vagy kevésbé hevesen reagál a vele történtekre, azaz érzelmeinek nem rabja, és képes irányítani azokat a saját elgondolásai mentén. Konkrét célkitűzései vannak – azaz a jövője alakítása kapcsán is tudatos. Képes elhelyezni magát a világban. Kapcsolatban van saját testével, érzelmeivel. Képes felülvizsgálni a gondolatait, cselekedeteit, a környezetéhez való viszonyulását. Elfogadó, előítéletmentes és nyitott. Tisztában van képességeivel és hiányosságaival, és folyamatosan alakítja magát. Szeretetteljes és hálával teli. Megelégedett és ugyanakkor nyitott a lehetőségekre.
Döntéseiben három alapelv vezérli: boldog, szenvedésmentes; egészséges élet elérésére törekszik. Tudatának kitágítása céljából kérdéseket tesz fel, és ha érkezik egy válasz, akkor nem ragad le annál, hanem egy megállapítást követően képes lesz nyitni egy újabb kérdés segítségével. Képes túllépni azon a beállítódásán, hogy csak egy válasz létezik, és csak ez lehet a helyes. A világban képes minden olyan lehetőséget felfedezni a maga számára, amire szüksége lehet.
Szív szerinti tudatosság

"A szív útja a bátorság útja. Azt jelenti, hogy bizonytalanságban élünk; azt jelenti, hogy szeretetben és bizalomban élünk; azt jelenti, hogy nekivágunk az ismeretlennek. Magunk mögött hagyjuk a múltat, és engedjük, hogy megérkezzen a jövő."

Mindez azt jelenti, hogy a tudatosság nem az elme szerinti tudatosságot jelenti, hanem a szív, az intuíció szerinti tudatossággal azonos. Vagyis, ha mersz a belső lényeged szerint dönteni az életedben, akkor fogod beteljesíteni azt az életet, amire születtél.

A tudatosság fejlesztésének lépései:

- a régi hátráltató realitástudatunk és a magunkkal kapcsolatos elgondolásaink felismerése, elfogadása; a szükségtelen dolgok elhagyása; és az új információk befogadásának megengedése
- az ítélkezés megszüntetése, megtanulni elengedni
- a tudatosságunk kitágítása kérdések mentén
- hála a meglévő dolgainkért, ugyanakkor újabb célok kitűzése
- az intuíciód erősítése
- a lehetőségek befogadása.

Alan Watts

Az élet nem hallgat a te logikádra...

""Az ember egyéni fejlődése szempontjából fontos, hogy a tudatunkat folyamatosan tágítsuk, képesek legyünk kilépni a szokásaink fogságából és abból a realitásból, amiben most élünk, és ami gátol minket a szellemi előrelépésünkben. Ki kell lépni abból a kontextuális realitásból, amely szerint minden dolog fix, egyik dologból következik a másik, és minden minket körülvevő esemény eleve elrendelt.""

"Az élet nem hallgat a te logikádra; zavartalanul járja a saját útját. Neked kell hallgatnod az életre."


""Az ember belső énje, valódi személyisége valójában ezeken túl van, működését ezen határokon túl fejti ki. Valójában a tudatunk a végtelen tér, amely az adott pillanatnak megfelelően megmutatja a választás lehetőségét. Magába foglal mindent és nyitott minden új behatásra.""

Alan Watts,

"Az igazi önmagad nem egy bábu, amit az élet ide-oda tologat"

""Az igazi önmagad nem egy bábu, amit az élet ide-oda tologat. Az igazi önmagad, az egész világegyetem. Képzeld el, hogy milyen lenne elaludni és sohasem felébredni !

Gondolj arra, mi az élet legnagyobb csodája! És ha ezen sokáig elgondolkodsz, valami történni fog. Rájössz többek között, hogy ez egy újabb kérdést vet fel:

Milyen lenne felébredni azután, ha még sohasem aludtál ? Ezt történt, amikor megszülettél. Látod ? Nem lehet tapasztalatod a semmiről.
Mindez Te vagy ! Csak Te tudod ezt bármikor megtapasztalni. Minden benned van és Te is benne vagy mindenben.
Nem kell emlékezned a múltra, ahogyan nem kell gondolkodnod azon, hogyan működik a pajzsmirigyed vagy bármi más. Nem kell tudnod, hogyan süssön a Nap;  egyszerűen teszed a dolgod, ahogy lélegzel.
Hát nem ejt ámulatba, mennyire fantasztikusan összetett dolog vagy... és hogy te csinálod mindezt és hogy sohasem kellett megtanulnod, hogyan csináld ? Ez az ÉLET...""

Alan Watts

Nos, mit gondolsz ki vagy Te?

Az embereket mindig zavarba tudod hozni, egy csodálatos és óvatos módon.
Csak azt mondod nekik: "Mit feledtek el?"

Nos, nem tudom. Emlékeznem kellene?
Ó nem akarom a bolondját járatni veled, úgy értem ez nem bonyolult.
Ez valami teljesen alapvető, amit elfelejtettél. Könnyedén emlékezhetnél rá, mert annyira nyilvánvaló. Nos, ez a legnehezebb dolog a világon, ezt kigondolni.
Mi a legnyilvánvalóbb dolog, amit elfelejtettem? A pokolba, mi lehet az?


Nos, mit gondolsz ki vagy Te?
Hogyan válaszolod meg ezt a kérdést?
Ki vagy Te?

Egy nevet fogsz megadni?
Azt mondod, "Joe Doe vagy, én meg Alan Watts."
Ez nem igaz!
Ez az, amit az emberek mondtak neked, hogy ki vagy.
Egy névvel illetnek, és aztán azzal való azonosulásra tanítanak és hogy az elvárásaiknak megfelelően viselkedj.
De az nem Te vagy, nagyon jól tudod.
Menj vissza az emlékeidben, menj vissza a csecsemőkorba mielőtt mondani kezdték neked ezeket a dolgokat.Ki vagy Te?  És ha ezt megérted, nagyon jól fogod tudni, hogy ki vagy.
Ami alapvetően vagy mélyen-mélyen lenn, messze-messze belül az egyszerűen a szövete és szerkezete magának a létezésnek.
Ám van egy összeesküvés arra, hogy nem szabad tovább adnod, mert mindenki az, és ha egy valaki felismeri ezt, a többiek egy kicsit megsértődnek.
Azt mondják: "Nos, hogy lehetsz Te ilyen nagyszerű?"
Ezért aztán bárki, akinek célzást tesznek arra, hogy ki is ő valójában, egy keresztény civilizációban az emberek erre a következőképpen reagálnak:

"Ki a fene vagy Te, mit gondolsz? Jézus Krisztus vagy?"
Vagy mondhatod: "Jézus Krisztus mondta, hogy Ő Jézus Krisztus és mindenki így könyvelte el,
és ez az, amit velem is teszel."
Van egy - mint ahogy volt is, zuga a léleknek, a szellemnek, ahol mindenki tökéletesen tudja, hogy nem csak egy felelőtlen kis egérke vagy, mely ebbe a világba lett hajítva.
Valójában ezt az egész munkát Te végzed. Te működteted.
Csak nem tudod beismerni azonos módon, ahogy nem tudod beismerni, hogy Te vagy felelős azért, ahogy szíved dobog.
Azt mondod: "Ó, azt nem én teszem. Nincs irányításom alatt a szívem."
Van kontrollod tudatosságod felett? Tudod hogyan lesz?

Alan Watts


2014. július 13., vasárnap

... Reménytelenségem mélypontja...

""Én csak egy magányos ember vagyok
Aki afféle szent ember próbál lenni.
Képtelen arra, hogy megfogja a kezed
Vagy akár, hogy nyíltan kiálljon.
Még akkor sem, ha a legjobban próbálom.""

/Jeff Shore – Üres szemét, üres én../



http://zazen.hu/hu/mesterek/vendegtanitok/jeff-shore-oneletrajzi-karcolat

2014. július 12., szombat

A zen nem vallás....



""A zen nem vallás. Sem külön üdv-tanítása, sem dogmatikája, sem eszkatológiája nincs,és szentkönyvre sem nagyon hivatkozik.A zen nem filozófiai iskola, mert nem teória,sőt a súly éppen az életrendre esik.A zen nem szekta, vagyis nem leszűkült vallás,mert amit tanít az éppen a minél tágasabb és minél szabadabb.”"
/Hamvas Béla/

http://zazen.hu/hu/a-zenrol/a-zenrol

2014. július 11., péntek

Végül is, a holnap csak egy újabb nap.

""A hazug védi legbátrabban az igazságát, a gyáva a bátorságát.""

""A világ nem tud legyőzni bennünket, de mi megsemmisíthetjük magunkat azzal, hogy túlságosan is vágyódunk olyan dolgok után, amelyek nincsenek, és azzal, hogy túl sokat emlékezünk.""

""Végül is, a holnap csak egy újabb nap.""

/Margaret Mitchell/

Aki más, mint a többi...

""Aki más, mint a többi, elkülönül nemcsak a saját kortársaitól, de szüleinek és gyermekeinek nemzedékétől is. Erre el lehet készülve. Soha nem fogják megérteni, és talán szégyellni is fogják a tetteit. De a nagyszülei valószínűleg büszkék lennének magára, és azt mondanák: ez a kislány ránk ütött! Az unokái pedig irigyen sóhajtanak majd fel, hogy: micsoda asszony volt a nagymama! És megpróbáljuk követni a példáját.""

Margaret Mitchell

...az ember mindent túlél...

""Mert mindig megalkuszunk azzal, ami elkerülhetetlen. Mi nem búza vagyunk, hanem pohánka. Ha a vihar jön, lefekteti az érett búzát, mert száraz, és nem tud a széllel hajladozni. Ha aztán a szél elvonul, újra felüti a fejét, és ugyanolyan erős, mint vihar előtt volt. Mi sem vagyunk megmerevedett nyakú emberek. Hajlékonyak vagyunk, és ha viharos szél fúj, hajladozunk, mert tudjuk, hogy majd elmúlik. Szájalás nélkül térünk ki az árral, és rajta vagyunk, hogy hasznát lássuk. Elég erősek vagyunk, és boldogulunk azoknak az embereknek a bőrén, akiknek a nyakára tudtunk mászni. Gyermekem, ez a titka annak, az ember mindent túlél, és mindenen felülkerekedik.""

Margaret Mitchell

2014. július 9., szerda

Soha ne add fel!..... Om Mani Padme Hum ...

SOHA NE ADD FEL

Soha ne add fel. Bármi történjék is,
soha ne add fel.
Erősítsd meg a szíved.
Országodban túl sok
energiát fordítanak
az ész fejlesztésére,
ahelyett, hogy a szívüket edzenék.
Légy együttérző
a barátaidon kívül
mindenki mással is.
Légy együttérző.
Dolgozz lelked és
egyben a világbékéjéért.
Dolgozz a békéért és hallgass rám:
Soha ne add fel.
Nem számít, mi zajlik körülötted,
nem számít mi történik
Soha ne add fel”. .



""„Nagyon jó, ha gyakran ismételjük az Om Mani Padme Hung mantrát, de miközben ezt tesszük, figyelnünk kell a jelentésére is. Arra a hat szótagra, amely nagyszerű és egyben hatalmas is. Az első az Om szótag, amely az imádkozó tisztátalan testét, beszédét és gondolkodását szimbolizálja, de egyben Buddha tiszta testét, beszédét és gondolkodását is. Az igaz utat a következő négy szótag mutatja meg. A Mani ékszert jelent és a módszert szimbolizálja: a megvilágosodás, a könyörület és a szeretet ősi szándékát. A Padme jelentése lótusz, és a bölcsességet szimbolizálja. Az egyszerűséget a rendszeresség és a bölcsesség osztatlan egységével lehet elérni. Az osztatlanságot az utolsó, Hung szótag szimbolizálja.
Tehát az Om Mani Padme Hung hat szótaga azt jelenti, hogy az osztatlan rendszeresség és bölcsesség útjának gyakorlásával saját tisztátalan testünket, beszédünket és gondolkodásunkat Buddha tiszta testévé, beszédévé és gondolkodásává változtathatjuk át.”''


A hat szótag segít a szenvedésben való létezés hat színterének a megtisztításában.

1. Om... megtisztít a boldogsághoz és a büszkeséghez való neurotikus ragaszkodástól, amely az istenek világában létezőket sújtja;

2. Ma ...szótag áldása a nagylelkűség gyakorlásában segít elérni a tökéletességet, a tiszta etika gyakrolásának megvalósítását segíti elő;

3. Ni ...a türelem (a várakozás) és a türelem (mások elviselése) gyakorlását mozdítja elő;

4. Päd... a negyedik szótag a kitartásban segít tökéletesedni;

5. Me ...a koncentrálásban segít;

6. Hum... a bölcsesség gyakorlásában segít.


/Őszentsége, a XIV. Dalai Láma/

2014. július 7., hétfő

...a teljesség legyél te magad....

(...) Tíz lépcső...

""Szórd szét kincseid - a gazdagság legyél te magad.
Nyűdd szét díszeid - a szépség legyél te magad.
Feledd el mulatságaid - a vígság legyél te magad.
Égesd el könyveid - a bölcsesség legyél te magad.
Pazarold el izmaid - az erő legyél te magad.
Oltsd ki lángjaid - a szerelem legyél te magad.
Űzd el szánalmaid - a jóság legyél te magad.
Dúld fel hiedelmeid - a hit legyél te magad.
Törd át gátjaid - a világ legyél te magad.
Vedd egybe életed-halálod - a teljesség legyél te magad.""

/Weöres Sándor - A teljesség felé./

2014. július 6., vasárnap

...első lépés az igazi boldogság felfedezéséhez...


""Mind a külső látható világ változékony befolyásai, mind az állandó mozgásban lévő érzelmi élete eljuttathatja tehát az embert egy benne lakozó szellemi elv felfedezéséhez, amely belső szabadsághoz vezeti. Ez az első lépés az igazi boldogság felfedezéséhez, amelyet mindegyikőnk csak saját magában, tulajdon lényének mélyén találhat meg, és amelyet a sors viszontagságai sem rabolhatnak el tőlünk.
Ha ez a lélekelv egyszer teljesen tudatos életre ébred bennünk, és kezdi átvenni életünkben a vezetést, akkor rendelkezésünkre áll egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi számunkra, hogy megfordítsuk sorsunk szükségszerűségét.
Akkor abba a helyzetbe kerülünk, hogy egy felettes nézőpontból, elfogultságtól és érzelmi meghatottságtól mentesen szemléljük gondjainkat és bosszúságainkat, az összes kötöttséget, amihez olyan fájdalmasan hozzáláncolva érezzük magunkat, és így világosan felismerjük kicsinységüket, viszonylagos jelentéktelenségüket.

Az a felismerés sem maradhat el, hogy legtöbbször mi okozzuk magunknak a bajt, és hogy az életünkben fellépő összes kellemetlenségnek micsoda belső megfelelői vannak. Minthogy a mások által nekünk okozott csalódást gyakran mi magunk hívtuk ki tudattalanul, megszabadulhatunk attól a kényszertől, hogy másokat hibáztassunk balsorsunkért (hiszen ettől semmiképpen sem leszünk boldogabbak).
Ezzel az emelkedett belső látással szemlélve tiszta, tárgyilagos képet kapunk minden élethelyzetről, amelyben éppen vagyunk, valamint arról a cselekvésmódról is, amelyet az adott élethelyzet mindenkori erőjátéka megkíván, és amely valóban pozitív, megszabadító eredményekhez vezet.
Többé nem lesz szükséges kedvező vagy hátrányos helyzetek és lehetőségek után kutatni, hiszen belső bizonyossággal bízhatunk abban, hogy megkapjuk mindazt, ami az életben jár nekünk és ami üdvös számunkra.""

Lectorium Rosicrucianum,

Nincs...

""Nincs felesleges ismeret, nincs értelmetlen információ, nincs egyetlen lényegtelen pillanat sem! Életed minden egyes lépésére, minden ezredmásodpercére szükséged volt, hogy eljuthass oda, ahol ma vagy.""

(...)

2014. július 5., szombat

Soha ne ...

""Soha ne nézz vissza, ha nem tudsz nevetni! Soha ne nézz előre, ha nem tudsz álmodni!""

Eddie Jordan

2014. július 2., szerda

A nyolc erény tana...

A nyolcas szám nagyon fontos a kínai filozófiában. A kínai nyelvben a “nyolc” és a “jólét” szó kiejtése szinte azonos, és a spirituális kínai nép számára a nyolc erény követése hagyomány. A buddhizmus tanításaival számos hasonlóságot mutató nyolc erény fontosságuknak megfelelően a következő

1. Gyermeki jámborság
A legfontosabb erény a nyolc között, ez az eredete minden jó cselekedetnek. Egy ember gyermeki jámborság, kedvesség, szelídség nélkül olyan, mint egy fa gyökér nélkül. A jótékonyság otthon kezdődik, és ez igaz jótékonyság. Ha egy személy nem képes jó lenni a szüleihez, akkor valószínűleg minden más jó dolog, amit tesz, nem valós vagy hátsó szándék áll mögötte. A Tao hívei sokszor kívánják azt, hogy Zeng-Zi gyermeki szívét birtokolhassák. Zeng-Zi Konficiusz tanítványa volt, egyike a négy konfuciánus szentnek és híres volt a gyermeki jámborságáról.

2. Testvérség
A testvérség a testvérek között meglévő gondoskodás, egymás iránti törődés. A testvérek egy fedél alatt nőttek fel, sok tapasztalatot éltek meg együtt, sok mindenen mentek együtt keresztül, legyen szó nehézségről vagy boldogságról. Ezért a testvérek szoros kapcsolatban vannak egymással. Ha az idősebb testvér nagylelkű és elnéző a fiatalabbal, akkor a testvéri szeretet és a család harmonikus és virágzó.

3. Hűség
Amikor bármilyen feladatot végzünk, igaznak és őszintének kell lennünk. A feladatnak ésszerűnek és törvényesnek kell lennie és annak elvégzése érdekében pártatlanul meg kell tennünk mindent, ami tőlünk telik. Nem szabad hamis nyilatkozatot tennünk, amikor jelentést készítünk vagy beszélünk. Azáltal, hogy igazak vagyunk, nem félünk megmutatni azt embertársainknak. Nem csinálunk semmilyen szégyenletes dolgot, így egyenes és becsületes emberek lehetünk. Hűségesnek kell lennünk, hogy képesek legyünk lelkiismeretesen szembenézni Istennel vagy az istenségekkel, az országgal és a társadalommal, a szülőkkel és a házastársunkkal .

4. Bizalom
A “bizalom” szó jelentése: hit a másik emberben és szavaiban. Az üzletben vagy a karrierben megélt siker vagy kudarc is a bizalmon alapul. Van egy mondás: “A szó nem vész el.” Ez azt jelenti, hogy amit kimondtunk, nem tehetjük ki nem mondottá. Ha meg akarjuk nyerni a bizalom és a tisztelet erényét, akkor meg kell tartanunk a másoknak tett ígéreteinket, és komolyan kell vennünk azok teljesítését. Meg kell lennie a szó és a cselekvés közötti egységnek. Ezeket megtartva a bizalom erénye

5. Udvariasság
A finom és udvarias viselkedés jelzője. Ha udvariatlanok vagyunk, egyrészről megalázzuk magunkat, másrészt pedig elveszítjük mások tiszteletét is. A státuszunkat és személyiségünket udvariassággal tudjuk kifejezésre juttatni. Aki udvarias, sokkal inkább lesz szerény és becsületes is, lévén udvarias az idősebbekkel és jóindulatú a fiatalabbakkal. Ha másokkal udvariasan bánunk, mások is így bánnak velünk. Ne csináljunk semmi olyat, ami tisztességtelen. Konfucius mondása: “Ne láss rosszat, ne hallj rosszat, ne mondj rosszat és nem teszel rosszat.” E négy tiltás betartásával az udvariasság erénye elérhető, ezek nélkül viszont a világ totálisan rendellenesé válik. Ezért legyünk figyelmesek, ugyanakkor mutassunk tiszteletet és szeretetet mások felé. Így szilárd és egészséges lesz a jellemünk.

6. Igazságosság
Igazságos és egyenes cselekvést jelent. Bármit teszünk, tetteink legyenek mindig összhangban lelkiismeretünkkel. Bár vannak kísértések körülöttünk, határozottan ki kell állnunk az elveink mellett. Bármire is vágyunk, csak helyes forrásból szerezzük be azt. Ha vagyonunkat gátlástalanul mások érdekeit megsértve szerezzük meg, előbb vagy utóbb meg kell fizetnünk érte. Ezért egy kiváló ember nem vágyik ebül szerzett vagyonra, hanem nagyvonalúan segít a rászorulókon, enyhítve ezzel szomorúságukat. Ezáltal nem csak tiszteletet érdemel mások szemében, hanem kivívja ősei becsületét, és jó példát mutat a leszármazottaknak.

7. Becsületesség
A becsületesség azt jelenti, tisztán és egyenesen cselekszünk. Egy becsületes embernek nincsenek önző vágyai és rossz gondolatai. Nem tesz olyan dolgokat, amelyek ellenkeznek a lelkiismeretével,. Őszinte a barátaival, felelősségteljes személy, pénzügyi kérdésekben lelkiismeretes és aprólékos. Egy egyenes úriember nem keresi az érzéki örömöket sem. Integritásunk, sértetlenségünk fenntartása érdekében nagyobb önfegyelmet kell gyakorolnunk.

8. Szégyen hiánya
Mindenkinek van szégyellni valója. Az a személy, aki megérti ezen erény lényegét, őszinte és igazságos lesz tetteiben. Ha valaki nem ismeri ezt, valószínűleg nincsenek összhangban a tettei és gondolatai. Szem előtt kell tartanunk, hogy a beszédünkben, cselekedeteinkben és gondolatainkban tartózkodjunk a romlottságtól. Kerülnünk kell azokat a dolgokat, amelyek gyanút keltenek, ezáltal szégyent hoznak ránk, végül tönkreteszik a család hírnevét is.


A gondolataink a jó vagy balszerencsénk vetőmagjai. Ha rosszak, akkor a nyolc erény tanának megfelelően kell orvosolnunk őket. Ha elveszítjük az emberségünket, valójában nem vagyunk jobbak az állatoknál. A gyermeki jámborság és a testvériség az emberség alapja, először ezeket kell gyakorolnunk. Ha engedelmesek vagyunk és visszaszerezzük gyermeki jámborságunkat, az istenségek és a körülöttünk lévő emberek tisztelni fognak bennünket. Ha a többi erényt is gyakoroljuk, hozzájárulunk ahhoz, hogy ne legyen több bűncselekmény és gonosz cselekedet.

/white-sun./